Tradycyjnymi składnikami farszu do gołąbków są mielone mięso wieprzowe i ryż, jednak jeśli masz ochotę na coś nowego, to sprawdź nasza wegetariańska propozycje.
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie
Składniki na gołąbki:
- kapusta świeża – 1 duża sztuka
- kasza gryczana – 1 kg
- boczek wędzony – ½ kg
- cebula – ½ kg
- masło – 150g
- czosnek – 5 ząbków
- sól, pieprz, majeranek do smaku
Wykonanie:
1. Z kapusty wykroić głąb i sparzyć w wodzie w dużym garnku, oddzielając liść po liściu.
2. Kaszę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, masło i poddusić kilka minut. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. W liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć.
3. Dno garnka lub rondla wyłożyć paroma liśćmi kapusty, ułożyć ciasno gołąbki, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
Składniki na grzyby w śmietanie:
- podgrzybek świeży lub mrożony – ½ kg
- kurka świeża lub mrożona – ½ kg
- cebula – 3 średnie szt.
- olej – 3 łyżki
- śmietana kwaśna 18% – ½ l
- śmietanka słodka – 300ml
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Grzyby oczyścić, pokroić w duże cząstki, obgotować w wodzie parę minut i odcedzić.
2. Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Dodać grzyby, obie śmietany, oraz sól i pieprz do smaku. Całość zagotować często mieszając.
fot. Dwór Korona Karkonoszy